16.2.2017

Ruuhkakauden avajaiset perjantaina – viisi vinkkiä hiihtolomaliikenteeseen

Talviautoilua

Hiihtolomakausi käynnistyy Etelä-Suomessa perjantaina ja luvassa on kuluvan vuoden ensimmäinen ruuhkahuippu pääväylille. Kokosimme yhteen liikenneammattilaisten vinkit turvalliseen matkantekoon.

Koulujen hiihtolomat käynnistyvät huomenna Etelä-Suomessa ja sesonki jatkuu seuraavilla viikoilla muualla maassa. Muun muassa Autoliitto, Liikennevirasto, poliisi ja Trafi tarjoavat liudan vinkkejä turvallisen perillepääsyn varmistamiseksi.

Vaikeista tai uusista asioista ei ole kyse, mutta petrattavaa löytyy yllättävän monelta. Perusasiat huomioimalla voi säästyä monelta harmilta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1. Auto kuntoon

Autoliitto kehottaa kiinnittämään huomiota auton ja suksiboksin pakkaamiseen sekä valmistautumiseen niin auton kuin ajoaikataulujenkin osalta.

Autoliiton mukaan autojen pidentyneet huoltovälit korostavat huoltojen välillä tehtävien tarkastusten merkitystä.

Autosta tulisi säännöllisesti tarkastaa moottoriöljyn, jäähdytinnesteen sekä jarrunesteen määrät sekä täyttää lasinpesusäiliö riittävästi pakkasta kestävällä nesteellä. Samalla on syytä puhdistaa tuulilasi myös sisäpuolelta ja varmistaa pyyhkijänsulkien kunto sekä valojen toiminta. Kyseessä on kymmen minuutin rupeama korkeintaan.

Valot tulisi tarkastaa niin edestä kuin takaa. Monissa nykyautoissa valojen perusasetuksella takapää on pimeä.

– Kuljettajan on tunnettava valojen toimintaperiaate eli tiedettävä, missä valokatkaisimen asennossa myös auton takavalot palavat, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

2. Pakkaa harkiten

Hiihtolomalle suunnataan usein auto täpötäynnä. Kun auto kuormataan täyteen ihmisiä ja tavaraa, on myös rengaspaineet nostettava kuormitusta vastaaviksi.

Suksiboksin asennus vaatii niin ikään huolellisuutta. Autolliitto muistuttaa, että liian edessä oleva suksiboksi saattaa irrota ilmavirran kammetessa sitä suunniteltua enemmän. Liian takana oleva kuljetuslaatikko taas vaikeuttaa auton tavaratilaan pääsyä estämällä takaluukun aukeamista.

Vinoon asennettu boksi puolestaan lisää entisestään ilmanvastusta ja ujeltaa ikävästi. Sekä suksiboksin että taakkatelineiden kiinnitys on tarkastettava säännöllisesti.

Myös tavaroiden pakkaaminen on syytä tehdä harkiten. Kuorman kyytiin mättäminen on vaihtoehdoista pahin, kuten oheiselta videolta näkee.

Suksien paikka on mieluiten suksiboksissa. Mikäli boksiin kuormataan muuta tavaraa, sen tulee olla kevyttä. Näin auton painopiste ei nouse tarpeettoman korkealle ja autoa on turvallisempi sekä helpompi hallita esimerkiksi väistöissä.

Suksiboksiin tehtävän kuorman painon tulisi jakautua tasaisesti molemmille taakkatelineille. Kaikki suksiboksissa olevat tavarat on lisäksi syytä tukea ja sitoa huolellisesti.

Kuljettajan on myös syytä muistaa esimerkiksi parkkihalliin ajettaessa, että auto on boksin kanssa tavallista korkeampi, Autoliitto muistuttaa.

Matkatavaroiden paikka on puolestaan tavaratilassa, ei matkustamossa. Tavaroiden paikallaan pysyminen varmistetaan tukemalla ne huolellisesti. Kuorman korkeus ei saa ylittää takapenkin selkänojaa, jotta tavarat eivät lennä äkkijarrutuksessa tai törmäyksessä auton matkustamoon.

Mikäli tavaratilaa joudutaan laajentamaan takaistuimen selkänojia kaatamalla, on tavaroiden paikallaan pysyminen varmistettava asianmukaisella sidonnalla.

– Autoon sisälle ei tulisi ottaa muuta kuin aivan välttämättömät käsimatkatavarat ja nekin tulisi säilyttää asianmukaisesti matkustamon säilytystaskuissa ja lokeroissa, Vesalainen neuvoo.

3. Aja levänneenä

Varsinkin pidemmälle hiihtolomamatkalle on tärkeää lähteä hyvin nukutun yön jälkeen levänneenä mieluummin kuin suoraan pitkän työpäivän jälkeen.

– Etelästä rankan työviikon päätteeksi läpi yön Lappiin ajava ei varmasti nauti ensimmäisistä  lomapäivistään yhtä paljon kuin sellainen, joka on taittanut taivalta päiväsaikaan, vuorokausirytmin sekoamatta, Vesalainen painottaa.

– Kannattaa muistaa ottaa mukaan myös aurinkolasit, sillä matalalta paistava aurinko häikäisee yllättävän paljon, muistuttaa johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Trafista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

4. Tarkasta olosuhteet

Mobiiliorientoitunut hiihtolomalainen kokeilee reissulla myös uusia mobiilisovelluksia, jotka tekevät ainakin Liikenneviraston arvion mukaan reissaamisesta sujuvampaa.

Lappiin suuntaavalle ajantasaista tietoa porovaarasta tarjoaa www.porokello.fi. Sovelluksella voit lähettää ja vastaanottaa varoituksia tiellä liikkuvista poroista.

Etelä-Suomessa testattava Suomen suurin kaikille avoin liikennekokeilu. NordicWay, Coop keskustelevat ajoneuvot -kokeilussa kuljettajat jakavat toisilleen ja vastaanottavat tietoa muun muassa tieliikenteen vaarapaikoista ja häiriöistä. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja lisää testaajia kaivataan.

Liikenneviraston oma Liikennetilanteet -palvelu näyttää puolestaan kelikameroiden kuvat ja ajankohtaisen liikennetilanteen.

Vaihtelevien ajokelien takia viimeisimmät säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa ennen starttia. Ne löytyvät esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Ruuhka

5. Aja rajoitusten mukaan

Peltipoliisipanostuksista huolimatta myös oikea poliisi tarkkailee hiihtolomien aikana liikennettä. Pääpaino on peltisten virkaveljien tapaan ajonopeuksien valvonnassa, mutta myös ajotapaan kiinnitetään erityistä huomiota.

Nopeusvalvontakamera

– Molemmat edellä mainituista kytkeytyvät toisiinsa, sillä kuljettajat, jotka haluavat ajaa muuta liikennettä nopeammin, syyllistyvät monesti vaarallisiin ohituksiin, eivät välitä turvaväleistä ja muutenkin omalla ajokäyttäytymisellään häiritsevät liikenteen tasapainoista kulkemista, sanoo Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen.

Lisäksi Holopaisen mukaan valvonnassa kiinnitetään huomiota ajoneuvon kuormaukseen, tekniseen kuntoon sekä tietysti kuljettajan ajokuntoon.

– Virkeänä ja raittiina ratissa on turvallisen matkan tae.

Lähde: Autoliitto ja Liikennevirasto Kuvitus: Autoliitto ja Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Luetuimmat