27.8.2016

Koetteleeko parkkistressi, oletko myöhässä? Et ole yksin

Pysäköinti

Pysäköinti kinnaa pinnaa. Lisäksi joka toinen suomalainen autoilija myöhästyy, koska vapaan parkkipaikan etsimiseen menee ennakoitua enemmän aikaa.

Parkkistressi syntyy pysäköintipaikkojen vähyydestä ja parkkisakon saamisen riskistä. Joka neljännelle painetta syntyy pysäköintiajan pituuden rajoituksista. Lisää ärsytystä aiheutuu, kun etukäteen maksettu pysäköintiaika loppuukin kesken. Tulokset ilmenevät EasyParkin heinäkuussa 2016 teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1000 suomalaista autoilijaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pysäköinti koetaan aikasyöpöiksi

Suomalaiset joutuvat käyttämään moniin päivittäisiin rutiineihin omasta mielestään liian paljon aikaa. Joka kolmas autoilija on sitä mieltä, että vapaan pysäköintipaikan etsimiseen tuhrautuu liikaa kallisarvoista aikaa. Myös työmatkaan käytetty aika voisi olla kolmanneksen mielestä lyhyempi. Vastaajista 40 prosenttia kokee liikenneruuhkassa jumittamisen harmilliseksi aikasyöpöksi.

– Pysäköinnin digitalisaation yksi hektisimmistä kehitysalueista on parkkipaikkojen saatavuustiedon parantaminen. Tällä hetkellä parkkeeraajalle pystytään kertomaan pysäköintihallien tilanne yksityiskohtaisesti. Kadunvarsipaikoilla tieto vapaista ja käytössä olevista parkkipaikoista on vielä kattavasti toteuttamatta. Yhteistyössä kaupunkien kanssa teemme kehitystyötä, jolla tämäkin haaste saadaan siirrettyä menneisyyteen, toteaa EasyPark Suomen toimitusjohtaja Stefan Anderson.

– Nopeimman reitin löytäminen vapaan pysäköintipaikan luo on yksi tärkeimmistä kehityshankkeistamme. Samalla kun onnistumme vähentämään parkkipaikan etsimisaikaa, vähennämme kaupunkiruuhkia ja päästöjä, Anderson jatkaa.

Myöhästyminen rassaa ja tapaamisia keskeytyy

EasyParkin kyselyyn vastanneista autoilijoista 55 prosenttia kertoo, että on myöhästynyt sovitusta tapaamisesta, kun vapaata parkkipaikkaa ei ole löytynyt. Näistä neljännes kertoo, että myöhästymisiä tapahtuu melko usein. Ikävyydet eivät lopu tähän. Kun parkkipaikka on löytynyt, joka kolmas kertoo, että on joutunut keskeyttämään tapaamisen, koska ennakkoon maksettu pysäköintiaika loppuu kesken. Vastaajista 19 prosenttia kertoo ostavansa parkkimittarista yleensä liian vähän aikaa.

– Kolikoilla ja luottokortilla maksaminen on yhä edelleen yleistä. Valitettavasti näillä vanhanaikaisilla maksutavoilla ei pysäköintiaikaa pysty jatkamaan ilman, että palaa takaisin auton luo. Kun maksaa mobiilipalvelulla, tämä ongelma on pyyhitty pois päiväjärjestyksestä. Viidennes palvelumme käyttäjästä jatkaa pysäköintiaikaa joko sovelluksella tai soittamalla. Samalla kun parkkisakkostressi vähenee, pystyy hoitamaan suunnitellut asiat kerralla loppuun saakka, Anderson vinkkaa.

Parkkisakon pelko ajaa maksamaan ylimääräistä

Mobiililla ei tarvitse maksaa ylimääräistä. Maksu on sekunnilleen sama kuin ajoneuvon pysäköintiaika. Tämä maksutapa vähentäisi parkkistressiä niiden 26 prosentin osalta, jotka kyselyssä kertovat, että maksavat varmuuden vuoksi ylimääräistä.

– Tosiasia on se, että parkkeeraus on välttämätön paha eikä kukaan innolla odota pysäköinnin maksutapahtumaakaan. Tämän päivän digiratkaisuilla pystyy kuitenkin hieman lieventämään omaa arkituskaansa. Tutkimuksemme mukaan palveluiden käyttö on niiden käyttäjien mielestä erittäin helppoa. Vastaajista vain kolme prosenttia kertoo käytön olevan vaivalloista, EasyParkin Stefan Anderson kertoo.

Sähköinen kysely toteutettiin 1.7.–19.7.2016 samanaikaisesti Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomen osuuden vastaajamäärä on 1000 autoilijaa, joista naisia oli 501 ja miehiä 499. Vastaajien ikäjakauma oli 18–80 vuotta.

Lähde: EasyPark Kuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat