20.6.2016

Juhannusliikenteessä vilkkainta torstaina – katso viranomaisten vinkit

Liikennevirasto, Trafi, poliisi, Liikenneturva ja Ilmatieteen laitos kokosivat juhannusmatkaa suunnitteleville hyvän niksipaketin pahimman stressin välttämiseksi.

Tuttuun tapaan juhannuksen menoliikenteen ennustetaan olevan vilkkaimmillaan torstaina, 23.6., kello 13–20 välillä, mutta menoliikennettä jää kohtalaisen paljon myös perjantaille. Ruuhkat ja tietyöt voivat hidastaa matkantekoa, joten juhannusreissuun kannattaa varata tarpeeksi aikaa – sekä virkeä ja selvä kuski.

Pääkaupunkiseudulla torstain ja perjantain menoliikenne keskittyy ulosmenoväylille. Menoliikenteen vilkkaimpana päivänä, juhannustorstaina, lähtevää liikennettä on esimerkiksi valtatiellä 4 yli puolet enemmän verrattuna tavalliseen kesäviikonloppuun.

– Pääkaupunkiseudun ulosmenoteiden lisäksi jonoja voi syntyä Turun saariston lautoille ja suosittujen juhannustapahtumien läheisyyteen, toteaa liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen Liikennevirastosta.

Ruuhkatuntien aikana liikenne voi jonoutua ja nopeudet saattavat laskea jopa 20–40 km/h normaalia alemmas. Mikäli liikenne häiriintyy esimerkiksi onnettomuuksien takia, voivat nopeudet laskea vielä tätäkin alemmas.

Omilla valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa matkan sujuvuuteen. Ennakkoon tiedossa olevien ruuhka-aikojen välttäminen ja vaihtoehtoisten reittien käyttäminen voivat helpottaa omaa matkaurakkaa selvästi.

Myös tietyöt hidastavat liikennettä, sillä vaikka itse työt keskeytetään juhannukseksi, eivät työmaat poistu liikennettä häiritsemästä. Suomessa on tällä hetkellä käynnissä ennätysmäärä tietöitä, joten reittivalintoja kannattaa tehdä myös sen mukaan. Pääteillä tietöitä on käynnissä Helsingin seudun kehä- ja ulosmenoteiden lisäksi valtatiellä 5 (Leppävirran ja Kuopion siltatyöt), valtatien 6 parantamistyöt välillä Kouvola–Lappeenranta sekä valtatien 8 parantamistyöt välillä Turku–Pori, Pyhäjoen kohdalla sekä välillä Raahe–Liminka.

Juhannuksen paluuliikenne puolestaan kohdistuu sunnuntaille, jolloin liikenne on vilkasta koko päivän. Eniten paluuliikenne näkyy valtateillä 4 ja 5 Jyväskylästä ja Mikkelistä Helsinkiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viranomaisten viisi vinkkiä vilkkaaseen viikonloppuun:

1. Tarkista ennakkoon, onko reitin varrella tietöitä tai häiriöitä

– Suosittelen kaikkia tarkistamaan käynnissä olevien tietöiden tilanteen Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta. Tietyömaiden sijaintien tarkistaminen auttaa muun muassa reitinvalinnassa. Palvelusta löytyvät myös kelikamerat ja tiedot liikenteen häiriöistä, neuvoo liikennekeskuspäällikkö Tuomas Komulainen Liikennevirastosta.

Lisäksi Helsinki–Turku -välillä sekä pääkaupunkiseudun kehäteillä liikenteen sujuvuus- ja häiriötietoja voi seurata Liikenneviraston, Trafin ja HERE:n NordicWay, Coop keskustelevat ajoneuvot -kokeilussa ladattavalla älypuhelinsovelluksella.

2. Rattiin vain selvänä

Liikenneturva kannustaa juhannuksen viettäjiä pitämään yhdessä huolta, ettei kukaan lähde ajamaan päihtyneenä. Jos ajokunto epäilyttää juhlimista seuraavana aamuna, ei rattiin pidä tarttua.

– 98 prosenttia suomalaisista pitää rattijuopumusta vakavana liikennerikkomuksena ja joka viides kertoo ilmoittaneensa poliisille epäillystä rattijuoposta. Suomalaiset suhtautuvat tiukasti rattijuopumukseen ja se olisi hyvä näkyä myös käytännössä: päätetään yhdessä, kuka on kuljettaja, eikä anneta kaverin tarttua rattiin kännissä. Selvänä kaveri varmasti kiittää, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kannustaa.

3. Malttia mukaan: poliisi valvoo tie- ja vesiliikennettä

Poliisi neuvoo juhannusliikenteeseen lähtijöitä ottamaan mukaan malttia ja järkeä.

– Poliisi on perinteisesti mukana juhannuksen meno- ja paluuliikenteessä. Valvonnassa kiinnitetään erityisesti huomiota ajonopeuksiin, ohituksiin ja etäisyyksiin. Muutoin juhannuksen aikana liikennevalvonnan painopiste on rattijuopumusvalvonnassa. Myös vesiliikennettä valvotaan tehostetusti, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kari Onninen.

4. Juhannus vesillä? Liivit päälle ja järki käteen

Juhannuksena moni lähtee vesille. Vesillä liikuttaessa tulisi käyttää aina pelastusliivejä tai kelluntapukinetta.

– Vastuullinen kippari huolehtii matkanteon turvallisuudesta kaikilta osin; myös siitä, että koko veneseurueella on päällään oikein puetut pelastusliivit, muistuttaa Trafin yksikönpäällikkö Ville Räisänen.
– Liivien käyttämättömyys on hengellä leikkimistä. Onnettomuustilanteessa siitä saatetaan maksaa erittäin kallis hinta.

Pelastusliivien ohella on syytä huolehtia siitä, että veneillessä ei olla alkoholin vaikutuksen alaisena. Turvalliseen juhannusveneilyyn kuuluu myös muiden veneilijöiden ja vallitsevien sääolosuhteiden huomioonottaminen sekä venereitistä kotiin jääville ilmoittaminen.

5. Kiinnitä huomiota ajokeliin

Ilmatieteen laitoksen tuoreimman (20.6.) ennusteen mukaan juhannuksesta on tulossa melko lämmin mutta epävakainen. Juhannusjuhlijoiden kannattaakin varautua ukkosen ja puuskaisen tuulen mahdollisuuteen. Voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa etenkin ennen vesille lähtemistä, jotta sää ei pääse yllättämään. Juhannusta kohti mentäessä tarkentuvat paikallissääennusteet ja varoitukset löytyvät osoitteesta www.ilmatieteenlaitos.fi

Liikennevirasto, Trafi, poliisi, Liikenneturva ja Ilmatieteen laitos toivottavat kaikille hyvää ja turvallista juhannusta!

Lähde: Liikennevirasto Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat