11.1.2017

Rallikansan rakentama: Toyota Yaris WRC luottaa suomalaisosaamiseen

Keski-Suomen kotisoratiet luovat Tommi Mäkisen luotsaamalle tehdastallille ainutlaatuiset testimahdollisuudet.

Rallin kaikkein kovimmalla tasolla on ajanut 1960-luvulta lähtien kymmeniä suomalaisia, ja myös rallin järjestäjinä suomalaiset ovat olleet huippuluokkaa. Tuloksena lukuisia maailmanmestaruuksia ja maailman arvostetuin rallikilpailu.

Suomalaista MM-tason tallipäällikköä ei kuitenkaan ole ennen rallissa nähty, maamme rajojen sisäpuolella pyörivästä tehdastiimistä puhumattakaan. Nämä on jätetty suosiolla suuremmille automaille ja -markkinoille.

Tommi Mäkinen
Toyotan ralliprojekti on itsensä Akio Toyodan (vas.) sydäntä lähellä.

Juuri siksi tuntuukin niin hienolta, että rallin nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen luotsaa Keski-Suomen Puuppolaan majoittuneen Toyota Gazoo Racing -tallinsa MM-kauteen 2017. Sirkus starttaa Monte Carlosta 19. tammikuuta.

Tallin kotimaisuusastetta lisää umpisuomalainen kuljettajakolmikko. Juho Hänninen ja Jari-Matti Latvala toimivat MM-sarjaan paluun tekevän Toyotan varsinaisina kilpakuljettajina, kun taas Esapekka Lappi ottaa toistaiseksi harteilleen testikuskin roolin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Melkein unelmaduunissa

Esapekka Lappi, joka täyttää 26 vuotta juuri ennen avausosakilpailua, on jo ehtinyt saavuttaa urallaan paljon – tuoreimpana kruununa kauden 2016 maailmanmestaruus astetta pienemmässä eli WRC2-luokassa Skoda Fabia R5:llä.

Lappi itse ei pidä tuota titteliä ainoana ansiona Toyota-pestiinsä.

– Muut tulokset parin–kolmen vuoden varrelta varmaankin vakuuttivat tiimipäälliköt, tai siis tiimipäällikön. Mestaruus tuli niin myöhään, ettei se enää vaikuttanut sopimukseen millään tavalla, Lappi paljastaa.

Esapekka Lappi
Esapekka Lappi ei pidä WRC2-mestaruutta ainoana syynä uralla etenemiseen.

Haaveiltu hyppy ”isojen poikien” luokkaan toteutui siis ainakin alkuun vain puolittaisena. Kun muistetaan, että kyseessä on uusi tiimi ja WRC-luokan säännöt muuttuivat täksi kaudeksi radikaalisti, testikuljettajan asema ei kuitenkaan ole välttämättä epäedullinen.

– Kyllähän kisakuski haluaisi kilpaa ajaa, eli siinä mielessä tämä oli askel taaksepäin. Toisaalta pääsin sinne mistä olen aina unelmoinut, eli ajamaan WRC-autolla. Toivottavasti pystymme tällä kaudella vakuuttamaan tiimin ja japanilaiset, että pääsisimme ensi vuonna kilpailemaan.

Kaikesta paistaa läpi, että Lappi katsoo jo tiukasti tulevaan. Ensi kaudesta, tai huhutusta kolmannen Toyotan ajattamisesta jo tämän kauden MM-ralleissa, ei silti ole vielä kerrottu halaistua sanaa.

– Katsotaan nyt, mitä tapahtuu. Meidän roolimme on testata ja jatkaa auton kehitystyötä. Eikä se ensi kauden paikka mitenkään pedattu ole, eli kyllä tässä pitää töitä tehdä.

Joka rallissa mukana

Toimettomiksi Esapekka Lappi ja kartanlukija Janne Ferm eivät todellakaan jää.

Janne Ferm ja Esapekka Lappi eivät jouda lepäilemään edes testikuljettajan roolissa.

Siinä missä esimerkiksi Formula ykkösissä testikuljettajan rooli on nykyään hyvin marginaalinen, rallissa sarkaa riittää. Kotimaan testaustoiminnan ohella suomalaispari ottaa osaa muun muassa jokaiseen MM-ralliin.

– Esimerkiksi Montessa olemme koko viikon ja jeesaamme tiimiä säämiehinä, eli menemme vuorille raportoimaan kelistä. Sen lisäksi teemme jokaiseen kisaan omat nuotit, Lappi kertoo.

Juuri mahdollisuus nuotitukseen on tärkeä asia, koska jos kisakuskin tuoli ensi vuonna vapautuu, osakilpailujen ja Toyota Yaris WRC:n yhdistelmästä on kullanarvoista kokemusta. Lapin mukaan näin pysyy myös ”tekemisen tuntuma” päällä.

Toyotalla Suomi rallaa

Lappi uskoo tiimihengen muodostuvan hyväksi.

– Juho ja Jari-Matti ovat aika avoimia tyyppejä. Ja jos kuskit eivät jostain syystä jakaisi tietoja keskenään, niin insinöörit eivät niitä salaa. Volkswagenillahan homma meni viime vuonna sellaiseksi, että siellä oli tavallaan kolme eri tiimiä tallin sisällä, Lappi vertaa.

Hän kiittelee myös uutta tallipäällikköään. Välit kuskin ja pomon välillä vaikuttavat tuntuvasti rennommilta kuin aikaisemmassa tiimissä.

– On varmasti iso haaste johtaa tällaista tallia, mutta toisaalta Tommi tietää ajamisesta kaiken. Jos tulee moka, hän varmasti ymmärtää, että näissä hommissa niitä sattuu.

Vielä vähemmän sladeja

Tälle kaudelle voimaan astuvat rallisäännöt tuovat autot lähemmäs legendaarista B-ryhmää – tai siltä uudet rallitykit ainakin mielikuvissa näyttävät.

Väljemmän ilmankuristimen ansiosta moottoritehoa on joka tapauksessa luvassa aiempaa enemmän, aktiivinen keskitasauspyörästö tekee paluun ja aerodynamiikkarajoitukset muuttuvat vapaammiksi. Niinpä vauhtikin kasvaa.

Ennen Toyotaa Esapekka Lapin kokemukset WRC-luokan autosta ovat käytännössä olemattomat. Varsinkin nyt käyttöön otettavat uudet autot vaativat täysin eri ajotyylin Lapin viime vuonna ajamaan pienemmän luokan autoon verrattuna.

Toyotalla Suomi rallaa

– Näillä pitää mennä tosi paljon keula edellä: kello ei tykkää yhtään, jos ajaa luisussa. Se tuntuu todella oudolta. Ensin vedät ihan täysillä ja omasta mielestä tosi hyvin. Sitten muutat ajotyyliä, mikä tuntuu siltä kuin veisi mummoa kirkkoon, ja aika on sama, Lappi kuvailee.

Tehoa Toyotan WRC-auto kehittää noin 100 hevosvoimaa enemmän kuin Lapin entinen työkalu, Skoda Fabia R5.

– Vaikka se on prosentuaalisesti aika paljon, sitä pystyy kyllä hallitsemaan. Aerodynamiikan ymmärtäminen, eli miten kovaa voi ajaa mihinkin paikkaan, sen sijaan vaatii aika paljon työtä. Tavallaan mitä kovempaa ajaa, sitä enemmän auto imee itsensä tiehen.

Yaris WRC:n taival on vasta aluillaan. Lähtökohta on kuitenkin hyvä.

– Auto on rakennettu aika lyhyessä ajassa, eikä kaikkia kiviä ole varmasti vielä käännetty. Toki auto on nyt luokiteltu ja niin sanotusti valmis, mutta varmasti voidaan tehdä siitä vielä nopeampi, Lappi lupaa.

Toyotalla Suomi rallaa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Esikuvat työkavereiksi

Kartanlukija Janne Ferm ei usko, että itse työ eli nuottien tekeminen muuttuu kovin paljon viime kauteen verrattuna. Muita vapautuksia kyllä löytyy.

– Onhan se vähän stressittömämpää mennä kisapaikoille, kun ei tarvitse miettiä kisa-aikataulua, Ferm hymyilee.

Tässä mielessä tilanne on Lapille ja Fermille optimaalinen: he saavat katsella organisaatiota tavallaan ulkopuolelta, ilman kisapaineita ja myös suurempia pr-vastuita. Ferm myöntää silti, että kisahalut olisivat olleet kovat.

– Nyt täytyy kuitenkin ottaa kaikki irti tästä tilanteesta. Saamme olla mukana kisoissa, tehdä nuotteja ja keskustella niistä muiden kanssa. Se on arvokasta, ja siitä pitää vain ammentaa mahdollisimman paljon.

Ferm odottaa innolla uudessa tallissa työskentelyä – jo siksikin, että yhteinen kieli on kotimainen ja kollegakartturit Miikka Anttila ja Kaj Lindström vanhoja tuttuja.

– Miikka ja Kaitsu ovat aikaisemmin olleet minulle idoleita, ja nyt yhtäkkiä ollaan samassa pilttuussa. Onhan se upea tilanne.

Toyotalla Suomi rallaa

Ferm ihailee erityisesti Anttilan ja Lindströmin rauhallisuutta.

– Juuri sitä puolta pitää itsenikin opetella. Olen kuitenkin aika äkkipikainen kaveri: meidän autossa se rauhallisempi istuu kuskin paikalla, Ferm virnuilee.

Tallipäällikkö tukena

Tommi Mäkinen arvostaa Esapekka Lapin korkealle.

– Kyllähän EP on kirkkain tähti tuon sukupolven kuljettajista. Hyvä ja selkeälinjainen kaveri, jolla on ajatukset hyvin kasassa, tiimipomo analysoi.

Tommi Mäkinen
Tiimipäällikkö Mäkinen arvostaa nuoremmista kuljettajista juuri Lappia.

Vaikka testiohjelman luominen on vielä kesken, lähtökohdat näyttävät Toyotan kannalta oikeinkin hyviltä.

Lajin kattojärjestö FIA on rajoittanut kauden aikana tapahtuvan testauksen 55 päivään per tiimi, ja sekin pitää jakaa tasan kaikkien kolmen kuljettajan kesken. Tämä koskee kuitenkin vain MM-rallien yhteydessä tapahtuvaa testaamista: tallin kotipaikassa toimintaa ei ole rajoitettu.

Juuri tämä oli osasyynä siihen, miksi Toyota Gazoo Racing ylipäätään sijoittui Keski-Suomeen.

– Saimme nyt tammikuussa vihoviimein vahvistuksen siihen, että meidän niin sanottu permanent-testialue on Jyväskylän alue. Meillä on täällä kymmeniä todella hyviä teitä, joilla voimme ajaa niin paljon kuin haluamme, Mäkinen paljastaa.

Hänen mukaansa kilpailijoilla ei vastaavaa etua ole.

– Esimerkiksi Citroën on Pariisissa ja Hyundai Frankfurtissa. Ei niillä ole siellä samanlaisia teitä ja mahdollisuuksia kuin meillä.

Toyotalla Suomi rallaa

Kuten sanottua, tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen on yltänyt rallin MM-sarjassa tallipäälliköksi. Mäkinen suhtautuu asiaan vaatimattomasti.

– En osaa ottaa siitä paineita. Totta kai tämä on hieno projekti, mutta ajattelen sitä vain ja ainoastaan ammatillisesti, tavallaan samalla tavoin kuin katsoin aikanaan omaa ajouraanikin, Mäkinen kuittaa.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: AKK / Toni Ollikainen ja Taneli Niinimäki, Lauri Ahtiainen, Toyota Gazoo Racing

Katso myös:

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat