1.7.2017

Pinttynyt karheus irti auton maalipinnasta: näin käytät puhdistussavea

puhdistussavi

Kostea maalipinta tuntuu huolellisenkin pesun jälkeen karhealta. Clay, eli autonhoitokäyttöön tarkoitettu puhdistussavi, silottaa pinnan.

Auton pintaan pinttyy ajan kanssa erilaisia epäpuhtauksia. Hyvä suojaus, esimerkiksi vahapinnan muodossa, yhdistettynä säännölliseen pesuun vähentää kiinni tarttuvien partikkeleiden määrää. Valitettavasti karkeutta ilmenee jonkin verran joka tapauksessa jo ennen seuraavaa vahauskertaa.

Karheuden aiheuttava epäpuhtaus on syytä poistaa ennen auton suojaamista esimerkiksi vahalla. Tasainen pinta tarjoaa merkittävästi paremman kiillon ja lisäksi valittu suojatuote tarttuu paremmin puhtaalle pinnalle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Milloin savi?

Kemiallinen puhdistus on aina mekaanista puhdistusta parempi vaihtoehto. Pinttyneiden partikkelien poistamiseen kannattaa aina ensin hyödyntää liasta riippuen esimerkiksi hyönteisten-, pien- ja raudanpoistoaineita.

puhdistussavi
Autonhoitokäyttöön tarkoitettu puhdistussavi muistuttaa ulkonäöltään ja tuntumaltaan lähinnä muovailuvahaa, mutta on merkittävästi tahmeampaa.

Puhdistussavi (eng. clay bar) on tarkoitus kaivaa esiin vasta viimeisenä työkaluna, kun mikään muu ei ole auttanut. Kaikki ennen savea suoritetut pesut helpottavat ja mukavoittavat työtä puhdistussaven kanssa. Valitettavasti lähes jokainen auto vaatii puhdistussavea virheettömän tasaisen pinnan saavuttamiseksi.

Toki autonhoitoon voi tutustua jättämällä hyönteisten-, pien- ja raudanpoistoaineet kaupan hyllylle ja siirtyä suoraan puhdistussaveen. Lopputulos on puhtauden suhteen lähes samaa luokkaa ja ainoastaan maalipinnan huokosiin syöpynyt lika jää puhdistamatta. Tällöin tulee huomioida, että puhdistussavesta saattaa syntyä mikronaarmua. Naarmuuntumisen riski kasvaa suhteessa auton likaisuus- ja karheusasteen kanssa. Ainakaan uudelle autolle, eli hyväkuntoiselle maalipinnalle, välivaiheiden oikaisua ei voi suositella.

puhdistussavi
Savi tummuu ja likaantuu erityisesti reunoilta, jotka kohtaavat likapartikkelit ensimmäisenä. Maahan putoava savipala tulee poistaa välittömästi käytöstä.

Saven valinta

Puhdistussavia myyvät uesat valmistajat, kuten muitakin autonhoitotuotteita, mutta lisäksi valmistajilla on myös erilaisia savivaihtoehtoja. Tavallisesti savet luokitellaan niiden kovuuden ja/tai karheuden mukaan, joskin näistä ensin mainittu on yleisempi.

Ehkä yleisin luokkajako onkin soft/light, medium sekä hard/heavy. Näistä ensin mainittu on hellävaraisin maalipinnalle, mutta toisaalta samalla myös likapartikkeleille. Kaikissa tavallisissa tapauksissa on suositeltavaa käyttää pehmeää tai korkeintaan keskimmäistä vaihtoehtoa. Kovin puhdistussavi sopii esimerkiksi ylimääräisen maalisumun poistoon ennen kiillotusta.

puhdistussavi
Liukastetiivistettä käytettäessä on tarpeen myös sopiva pullo sumutinpäällä, johon liukaste laimennetaan käyttövalmiiksi valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Tärkeä liukaste

Savetuksessa syntyvän mikronaarmun määrään vaikuttaa saven laadun lisäksi ratkaisevasti myös käytettävä liukaste. Mainospuheissa saven liukasteeksi riittää pelkkä vesi ja moni vannoo liukasteena tavallisen autoshampoon nimeen, vaikka kumpikaan ei ole paras ratkaisu.

Savelle tarkoitettua liukastetta voi ostaa edullisemmin laimennettavana tiivisteenä. Näin kustannus käyttökertaa kohden jää minimaaliseksi.

Erilliset puhdistussavelle tarkoitetut liukasteet on kehitetty syystä. Liukasteen tehtävänä on pitää savi irti maalipinnasta ja sallia saven tarttua ainoastaan likapartikkeleihin. Näin savi ei teoriassa edes kosketa maalipintaan, eikä käytöstä synny jälkiä. Käytäntö ei ole näin yksiselitteinen, mutta liukasteen käytön tärkeyttä ei voi korostaa riittävästi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käyttö

Puhdistussavea varten kannattaa varata pieni vesiastia lämmintä vettä. Savesta kannattaa ottaa käyttöön kaksi noin 50 gramman palaa, joista toista säilytetään koko ajan lämpimässä vedessä. Tämä pitää saven notkeana.

puhdistussavi
Liukastetta suihkutetaan pienelle käsiteltävälle alueelle kerrallaan ennen kyseisen alueen käsittelyä. Samalla kannattaa suihkauttaa kerran myös käytettävä savipala.

Mahdollisuuksien mukaan käsiteltävä alue kannattaa kastella reilusti vedellä. Tämän jälkeen alueelle ja saveen suihkutetaan liukastetta. Savea liu´utetaan maalipinnalla yhdensuuntaisin liikkein painamatta esimerkiksi puolikkaan oven kokoinen alue kerrallaan.

puhdistussavi
Maalipinta kannattaa kostuttaa mahdollisimman märäksi ennen saven käyttöä. Savi ei saisi missään vaiheessa koskettaa kuivaan maalipintaan, sillä suuresta kitkasta seuraa mikronaarmuja.

Jokaisen alueen jälkeen savenpala vaihdetaan ämpärissä lämmenneeseen kappaleeseen, josta taitellaan esiin puhdas puoli muovailuvahan tapaan. Savenpaloja voi käyttää niin kauan kun niistä saa taittelemalla vielä täysin puhtaan pinnan esiin. Poikkeuksena kuitenkin maahan tippuva puhdistussavi, joka tulee hävittää välittömästi.

puhdistussavi
Savea liu´utetaan maalipinnalla yhdensuuntaisin liikkein painamatta. Pinnan karheutta voi seurata toimenpiteen aikana hellästi sormenpäillä kokeilemalla.

Kosteaa pintaa kannattaa kokeilla sormenpäillä ennen, kesken ja jälkeen savetuksen. Silloin huomaa kuinka epäpuhtaudet poistuvat ja maalipinta muuttuu sileäksi.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Katso myös muut Moottorin autonhoitojutut!

Luetuimmat