25.7.2016

Fordin ratkaisu biomuoveihin? Tequila.

Ford Tequila

Tequilanvalmistuksesta yli jäänyttä agaavekuitua saatetaan vihdoinkin päästä hyödyntämään jos Ford ja Jose Cuervo saavat yhteistyökuvionsa rullaamaan.

Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelman mukaan maailmassa haaskataan vuosittain 5 miljardia tonnia biomassaa jatkokäyttökohteiden puutteella. Ford harkitsee nyt kortensa kantamista tutkimalla tequilan sivutuotteen, agaavekuitujen, hyötykäyttöä auton muoviosissa.

– Tyypillisessä autossa on noin 180 kilogrammaa muovia. Meidän tehtävämme on löytää oikea paikka tämän tyyppisille komposiiteille, jotka auttaisivat ympäristövaikutuksemme suhteen. Se on työtä, josta olen todella ylpeä, ja sillä voi olla laajoja vaikutuksia lukuisilla teollisuudenaloilla, kommentoi vanhempi tekninen johtaja Debbie Mielewski Fordin kestävän kehityksen tutkimuskeskuksesta.

Ford Tequila

Tutkimustyö sai alkunsa tequilavalmistaja Jose Cuervon toimitettua Fordille lastin alkoholijuoman valmistuksesta ylijääneitä agaavekuituja. Tavoitteena on valmistaa agaavesta biomuoveja, jotka olisivat luonnollisen alkuperänsä lisäksi myös monia nykyisiä muovilaatuja keveämpiä. Säästöä saattaisi kertyä jopa 15 prosenttia esimerkiksi talkkiin tai lasikuituihin verrattuna. Tequilamuovin käyttökohteiksi on kaavailtu muun muassa hansikaslokeroita, ilmastoinnin käyttöpaneelia ja säilytyslokeroita. Myös ajoneuvon johtosarjassa voitaisiin hyödyntää biomuovia.

Agaaven kasvukausi on vähintään seitsämän vuotta. Tequilan valmistuksen jälkeen vain pieni osa kasvikuiduista löytää jatkokäyttöä kompostina ja paikallisten artesaanien askarteluvälineenä. Nyt Jose Cuervo ja Ford suunnittelevat yhteistyötä saadakseen agaavekuiduille jatkokäyttöä ajoneuvoissa. Päivittäin tequilavalmistaja käy läpi noin 200-300 tonnia agaavea.

Ford aloitti uusiutuvien materiaalien käytön tutkimuksen vuonna 2000. Nykyisellään yhtiön autoissa käytettään muun muassa vehnäolkia, riisiniöljyä, soijavaahtoa, selluloosaa, puuta, kookoskuituja ja riisin akanoita. Myös nopeasti kasvavat bambu ja levä ovat saaneet viime vuosina huomiota.

Lähde: Ford, Detroit News Kuvat: Ford

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat