25.4.2017

Yli 2000-hevosvoimaa Suomesta – Plymouthilla USA:n Drag Week-tapahtumaan

Plymouth VIP

Yhdysvaltain ja maailman tunnetuin Street/Race -tapahtuma Drag Week saa suomalaisväriä, kun Jyrki Aukio ja Janne Uskali lähtevät yli 2000-hevosvoimaisella Plymouth VIP -autolla kilpailemaan maailman nopeimman katuauton tittelistä.

Maailman nopeimpien katuautojen Drag Week pitää sisällään viisi varttimailin kiihdytyskisaa neljällä eri radalla. Kilpailijoiden tulee ajaa kilpailuun osallistuvalla autolla kilparadalta toiselle, jolloin maantieajoa viikon aikana tulee vähintään tuhat mailia. Kilpailun luonne on peräisin siitä ikuisuusväännöstä, että missä kulkee katu- ja kilpa-auton raja.

Jos autolla pystyy ajamaan viikossa 1000 mailia matka-ajoa ja osallistumaan viiteen drag race -kilpailuun, niin kyseessä on väkisinkin katuauto. Kiertueen voittajaa voidaankin nimittää koko pallon nopeimmaksi katuautotiimiksi.

Plymouth VIP

Kilpailun suosio on huima, sillä mukaan otetaan 400 autokuntaa ja tämän vuoden ilmoittautumisen avauduttua paikat täyttyivät kuudessa minuutissa. Kyseessä on enemmän selvitymiskamppailu viikon mittaisesta seikkailusta kuin pelkkä kilpailukiertue.

Sääntöjen mukaan ulkopuolista apua auton korjaamiseen ei saa käyttää ja jopa työkalut ja varaosat tulee kuljettaa auton mukana kilpailukiertueen ajan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Plymouth VIP tuplaturbolla

Suomalaisen V.I.P Flying Finns -tiimin ajokkina on vuoden 1967 Plymouth VIP. Moottorina on 540-kuutiotuumainen V8, joka kahden Holset 55 Super -turbon avulla tuottaa yli 2000 hevosvoimaa.

Plymouth VIP

Kuten teholukemasta voi päätellä, on koko moottori rakennettu uudelleen kestämään moninkertaiseksi kasvanut teho. Esimerkiksi välijäähdytin on yli metrin levyinen ja sen koolle nauravat jopa suuruudenhullut jenkit.

Auton omistavat Jussi Lahti ja Jyrki Aukio, mutta Drag Weekillä autokunnassa on omistajista mukana vain Jyrki Aukio, ja hänkin istuu kartanlukijan paikalla. Kuljettajaksi on värvätty Bomber Magazinen päätoimittajana ja stunttikuskina kunnostautunut Janne Uskali, joka on myös tuttu näky autojen katukiihdytyskisoissa.

Plymouth VIP
Drag Weekille suuntaavat Janne Uskali (vas) ja Jyrki Aukio.

– Tämä Plymouth on nähty katukiihdytyskisoissa useita vuosia ja luulin pääseväni ajamaan tapahtumassa valmiiksi koeponnistetulla autolla. Mutta tämä rakennettiinkin kokonaan uusiksi tätä reissua varten, vain takavanteet, penkit ja vaihdelaatikko ovat peräisin viime kauden autosta, toteaa Uskali.

Jenkit venyttävät luokkasääntöjä

Uskali ja Aukio kilpailevat Ultimate Iron -luokassa, jossa auton pitää luokan nimen mukaisesti olla teräskorinen. Jenkit tosin tulkitsevat asiaa niin, että autoon voi rakentaa putkirungon ja teräskori on vain kuorrutuksena pinnassa.

– Tehoja meillä on riittävästi mutta putkirunkoisille kilpailijoille joudumme antamaan painossa tasoitusta, sillä Plymouth tulee kisakunnossa painamaan 1800 kiloa, sanoo Uskali.

V.I.P. Flying Finns -tiimin Plymouth VIP täyttää tänä vuonna pyöreät 50 vuotta, mitä on sopiva juhlistaa Amerikan kilpailumatkalla. Mukaan on kilpailjaparin lisäksi lähdössä Suomesta ainakin 20 hengen kannustusryhmä. Vaikka kilpailun säännöt ovat tiukat ja ulkopuolinen apu kiellettyä, niin yhteishenkeä lisää se että kilpailijat saavat auttaa toinen toisiaan.

– Viime vuoden kilpailun jälkeen palkintojenjaossa suurimpia aplodeja eivät keränneet voittajat vaan se autokunta, joka oli eniten auttanut muita, kiteyttävät Aukio ja Uskali lopuksi Drag Weekin henkeä.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Luetuimmat